Osjećate se umorno i nenaspavano? Možda je kriv pun Mjesec…

Pun Mjesec bi mogao biti uzrok mnogih nemirnih i noći bez sna, otkrivaju rezultati novog naučnog istraživanja. Naučnici su otkrili da pun Mjesec utječe na kvalitet sna, pospanost i kvalitet noćnog odmora.

Studija, koja je uključivala 33 volontera, navodi da je ljudima u prosjeku potrebno 5 minuta više da zaspe kada je na nebu pun Mjesec, te da spavaju 20 minuta manje. Studija objavljena u posljednjem izdanju časopisa Current Biology je također otkrila i pad nivoa melatonina, a radi se o hormonu koji regulira ciklus sna tako što dovodi do pospanosti i pada u tjelesnoj temperaturi. Istraživanje takođe spominje da se tokom punog Mjeseca smanjuje aktivnost mozga vezana za duboki san, i to za 30%.

Tokom istraživanja volonteri su tri noći proveli spavajući u kontrolisanim zatamnjenim sobama. U sobama nije bilo prozora niti su ispitanici na bilo koji način mogli otkriti da li je vani pun Mjesec. U toku sna je praćena njihova moždana aktivnost, pokreti očiju i nivoi hormona.
Christian Cajochen, kronobiolog iz Basela i vodeći autor studije, za Telegraph je rekao da početna studija nije istraživala utjecaj lunarnog ciklusa, već cirkadijanskog ritma, ali da su ih iznenadili rezultati istraživanja.

“Često se misli da do poremećaja sna dovodi mjesečeva svjetlost, ali je naši volonteri nisu mogli vidjeti niti su imali ikakve informacije o vremenu napolju. Ukoliko neko misli da je njegov san osjetljiv na promjene Mjeseca, doktori bi trebali uvažiti njegovo mišljenje“, dodao je Cajochen.

Komentarišite putem Vašeg facebook profila